Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een asbestattest nodig?
De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezig asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Daarom wordt vanaf 23 november 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen. Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een woning en gebouw (gebouwd voor 2001) over een asbestattest beschikken.
Is een asbestattest verplicht?
Ja, vanaf 23 november 2022 is het attest verplicht voor te leggen als je je woning verkoopt. Het attest moet beschikbaar zijn bij het ondertekenen van de . In de praktijk zullen kopers al sneller een kopie opvragen, bijvoorbeeld bij een kijkdag.
Moet ik beroep doen op een gecertificeerde asbestdeskundige?
Ja, enkel gecertificeerde deskundigen zoals wij mogen inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest.
Moet ik iets voorbereiden voor jullie komst?
Ja, dat is handig. Verzamel alvast enkele gegevens: bouwjaar van je woning, wanneer is je woning gerenoveerd, hou het postinterventiedossier bij de hand, …
Heeft het asbestattest een vervaldatum?
De standaard geldigheidstermijn is tien jaar. In sommige gevallen kan de termijn korter zijn, als we bijvoorbeeld niet alles hebben kunnen onderzoeken.
Ik heb dringend een asbestattest nodig. Kunnen jullie me helpen?
Ja, dat kan. Wij staan tijdens de werkuren, ’s avonds en in het weekend paraat. Daardoor is de kans groot dat we je snel kunnen helpen.
Verwijderen jullie ook asbest?
Neen, wij leveren enkel het attest af. We kunnen je wel doorverwijzen naar professionele asbestverwijderaars.
Hoelang duurt een asbestinventarisatie?
De duur van de inspectie hangt af van de oppervlakte van je woning en hoe toegankelijk alle ruimtes zijn. We noteren de gegevens van het plaatsbezoek rechtstreeks in de digitale databank van de OVAM. Achteraf finaliseren we de inventaris, na het ontvangen van eventuele laboresultaten. Daarna krijg je van de OVAM je asbestattest.
Hoe gebeurt een controle?
We doen een visuele controle van je woning. We beschadigen nooit wanden of vloeren om asbest op te sporen. Als we verdachte materialen tegenkomen, zullen we wel een stukje meenemen om het te kunnen analyseren. Hierdoor ontstaan soms minuscule beschadigingen.
Wat gebeurt er met de foto’s die jullie nemen van mijn woning?
We springen vertrouwelijk om met alle informatie die je met ons deelt tijdens het opmaken van een asbestattest. Hierbij volgen we de GDPR-wetgeving professioneel op.